Verhoging VPB-tarief in tweede schijf naar 36,93% levert € 12,5 miljard op (2024)

Een verhoging van het VPB-tarief in de tweede schijf naar 36,93% levert naar schatting € 12,5 miljard per jaar op. Een verhoging met 1 procentpunt levert naar schatting € 1,1 miljard per jaar op. Dat blijkt uit de antwoorden van minister Kaag van Financiën op de feitelijke Kamervragen over de Miljoenennota.

Er bestaat een risico dat de werkelijke opbrengst van de verhoging naar 36,93% lager blijkt dan ingeschat, wanneer meer bedrijven activiteiten verplaatsen naar omringende landen met lagere tarieven.

Een derde schijf in de vennootschapsbelasting voor winsten boven de €1 miljoen met een tarief van 50% is een zeer ingrijpende wijziging die naar verwachting grote gedragseffecten teweegbrengt. Daar is geen betrouwbare raming voor beschikbaar. Nederland loopt met een dergelijke tariefstructuur internationaal uit de pas en activiteiten worden hoogstwaarschijnlijk naar het buitenland verplaatst.

Het afschaffen van de innovatiebox in de vennootschapsbelasting levert structureel €960 miljoen op per jaar van invoering. Bij deze raming is rekening gehouden met een gedragseffect waarin bedrijven minder zullen uitgeven aan innovatie doordat het fiscale voordeel vervalt.

Op basis van de tarieven in 2024 bedraagt het toptarief voor de werknemer 49,5%. Het toptarief voor de IB-ondernemer gaat naar 44,8%. Voor een dga met een winst tot €200.000 en een dividenduitkering die valt in de eerste schijf van box 2 bedraagt het marginale tarief 38,8%. Bij een winst tot €200.000 en een dividenduitkering die in de tweede schijf van box 2 valt, is het tarief 44,1%. Voor de dga met winst boven de €200.000 en een dividenduitkering in de tweede schijf van box 2 geldt een toptarief van 48,8%.

Het afschaffen van de schenk- en erfbelasting leidt tot een lastenrelevante budgettaire derving van circa €3 miljard. De volgende lidstaten van de EU/EER kennen geen schenk- en erfbelasting: Oostenrijk, Cyprus, Estland, Letland, Malta, Noorwegen, Zweden, Tsjechië, Roemenië en Slowakije.

Van de maatregelen in het wetsvoorstel aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024 kan alleen de verlaging van de vrijstelling van 83% boven de €1,5 miljoen van de going-concernwaarde naar 70% vanaf 2025 tot een hoger bedrag aan schenk- of erfbelasting over het ondernemingsvermogen leiden. Er zijn geen signalen dat de BOR in combinatie met de betalingsregeling onvoldoende zijn om te voorkomen dat de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.

De energiebelasting kan niet worden afgeschaft. De EU-Richtlijn energiebelastingen schrijft voor dat ten minste een minimumtarief wordt gehanteerd. Voor aardgas gaat het om een minimumtarief van 0,95 ct/m3 en voor elektriciteit om een minimumtarief van 0,10 ct/kWh. Indien de tarieven tot dit niveau worden verlaagd en tegelijk de belastingvermindering wordt geschrapt, leidt dit tot een budgettaire derving leiden van € 6,8 miljard energiebelasting en €1,4 miljard aan BTW-inkomsten.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek:Vennootschapsbelasting, Schenk- en erfbelasting, Milieuheffingen, Inkomstenbelasting

Regelgevende instantie:Ministerie van Financiën

Editie:3 oktober

Informatiesoort:VN Vandaag

2678

OVER DIT ARTIKEL

Uitgavenummer:

V-N Vandaag 2023/2289

Datum:

2 oktober 2023

MEEST GELEZEN

VN Vandaag

Geen uitbetaling van IB-ouderenkorting, wel maximale dwangsom

5 juli 2024

VN Vandaag

Geen immateriële schade als financieel belang nihil is

5 juli 2024

Nieuws

Olieproducenten Noordzee bezorgd over plannen winstbelasting Labour

5 juli 2024

VN Vandaag

Erasmus+-mobiliteitsbeurzen mag volgens A-G HvJ niet meewegen bij bepalen basisaftrek

5 juli 2024

VN Vandaag

Duitse regels bij reglementering beroep van advocaat volgens A-G HvJ niet EU-proof

5 juli 2024

Inhoudsopgave van deze editie

VN Vandaag

Nog geen permanente oplossing voor toeval-Amerikanen

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft opnieuw op een permanente oplossing aangedrongen bij onder andere de Amerikaanse Belastingdienst (IRS) voor Nederlandse banken en toeval-Amerikanen. Dat staat in het verslag van zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten. De gesprekspartners gaven aan bekend te zijn met de problematiek en te kijken naar mogelijke oplossingen.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Beleggingsfonds dat dividendnota’s niet overlegt krijgt geen dividendbelasting terug

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat beleggingsfonds X geen recht heeft op teruggaaf van dividendbelasting. X heeft namelijk geen dividendnota’s overgelegd en maakt dus niet aannemelijk dat, en zo jahoeveel, Nederlandse dividendbelasting is ingehouden.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Bij opvragen informatie uit Malta misbruikt inspecteur bevoegdheden niet

De voorzieningenrechter van Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X Ltd. haar stelling, dat de inspecteur misbruik maakt van zijn bevoegdheden, niet onderbouwt. Er is dan geen aanleiding om een voorlopige voorziening te treffen.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Reiskostenvergoeding terecht aangemerkt als gerichte vrijstelling bij lockdowngoedkeuring

Rechtbank Gelderland oordeelt dat uit de goedkeuringsbesluiten niet volgt dat er vóór 13 maart 2020 sprake moet zijn van een onvoorwaardelijk recht op een vaste reiskostenvergoeding. De rechtbank verwerpt dan ook het standpunt van de inspecteur en vernietigt de naheffingsaanslag.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Vertraging bouw benodigde IT-systemen toeslagen heeft gevolgen voor benadeelden HZK-regeling

De vertraging bij de IT-systemen en de uitkomsten van de uitvoeringstoets voor de nabestaandenregeling toeslagen hebben waarschijnlijk ook gevolgen voor de start van de uitvoering van de regeling voor benadeelden bij de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget (HZK-regeling). Dat schrijft staatssecretaris De Vries van Financiën - Toeslagen en Douane in de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen over de periode mei tot en met augustus 2023.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Voor teruggaaf dividendbelasting is instemming met vervangende betaling nodig

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het verzoek van beleggingsfonds X om teruggaaf van dividendbelasting terecht is afgewezen. X heeft niet kenbaar gemaakt dat zij instemt met de vereiste vervangende betaling.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Dictum in uitspraak op bezwaar is vormvrij

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de Awb niet exact voorschrijft hoe het dictum in de uitspraak op bezwaar moet luiden.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Woonzorgcentrum is een niet-woning voor de OZB

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de heffingsambtenaar het monumentale woonzorgcentrum terecht heeft gewaardeerd op de marktwaarde en dat het object terecht als niet-woning in de OZB is betrokken.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Inkomenscorrecties op basis van door politie aangetroffen bonnen terecht

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X niet doet blijken dat de door de inspecteur doorgevoerde inkomenscorrecties onjuist zijn. De verklaringen die X geeft voor de contante stortingen op zijn bankrekening zijn volgens de rechtbank onvoldoende.

2 oktober 2023

VN Vandaag

Woonzorgcentrum is een niet-woning voor de OZB

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de heffingsambtenaar het monumentale woonzorgcentrum terecht heeft gewaardeerd op de marktwaarde en dat het object terecht als niet-woning in de OZB is betrokken.

2 oktober 2023

Meer

Gerelateerde artikelen

VN Vandaag

Geen uitbetaling van IB-ouderenkorting, wel maximale dwangsom

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de ouderenkorting volgens het wettelijke systeem niet kan worden uitbetaald. De dwangsom wegens het niet tijdig beslissen, wordt verhoogd tot het maximum van € 1442.

5 juli 2024

VN Vandaag

Kennisgroepstandpunt: afstaan van inkomen door religieuze kan kwalificeren als aftrekbare gift

Het afstaan vaninkomen ten behoeve van bijvoorbeeld een kloostergemeenschap kan kwalificeren als aftrekbare gift, voor zover de inkomsten waarvan afstand wordt gedaan hoger zijn dan de kosten die de kloostergemeenschap voldoet. Dat staat in een standpunt van de Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst.

5 juli 2024

Nieuws

OESO publiceert statistieken winstbelasting 2024

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar jaaroverzicht 'Corporate Tax Statistics 2024' gepubliceerd. Het overzicht biedt data van vennootschapsbelastingstelsels uit meer dan 160 landen wereldwijd en moet de actieplannen rond de BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) ondersteunen.

5 juli 2024

VN Vandaag

Concern kan volgens A-G geen kosten in aftrek brengen in verband met betalingsverplichting bij fusie

Advocaat-generaal Wattel concludeert dat de stelling van X, dat het hof een essentiële stellingongemotiveerd heeft gepasseerd, berust op een verkeerde lezing. Destelling kan dan ook niet tot cassatie leiden.

5 juli 2024

VN Vandaag

Ook ongerealiseerde vermogenswinsten tellen mee voor box 3

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het werkelijke rendement niet lager is dan het forfaitaire rendement, omdat ook ongerealiseerde vermogenswinstenterecht in aanmerking zijn genomen.

5 juli 2024

VN Vandaag

Bezwaar tegen aanslag ondanks financieel belang terecht niet-ontvankelijk verklaard

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur het bezwaar van X tegen de aanslag IB/PVV 2018 terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard.

4 juli 2024

Nieuws

Rabobank wil af van fiscale voordelen huiseigenaren

De belastingvoordelen voor huiseigenaren moeten snel worden afgebouwd. Dat stellen economen van de Rabobank. Het belastingmechanisme vergroot volgens de bank de problemen op de woningmarkt, aldus het AD.

4 juli 2024

VN Vandaag

Ingetrokken kennisgroepstandpunt: BOR, omvorming indirecte gewone aandelen in ‘tracking stocks’, voortzettings- en bezitseis

De Kennisgroep successiewet trekt het standpunt in waarin is bepaald dat de omvorming van indirecte gewone aandelen in tracking stocks niet leidt tot de aanvang van een nieuwe bezitstermijn, mits de toerekening(sbalans) niet wijzigt door de omvorming van de indirecte gehouden aandelen (Kennisgroepstandpunt Belastingdienst 9 maart 2023, KG:063:2022:7, V-N 2023/26.7.5).

3 juli 2024

VN Vandaag

Objectieve voordeelsverwachting voor kleinschalig akkerbouwbedrijf

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de bewijslast op de inspecteur rust en dat die niet aannemelijk maakt dat er geen redelijk vooruitzicht meer op voordeel is. De vof exploiteert dus nog steeds een IB-onderneming in objectieve zin.

3 juli 2024

VN Vandaag

Akkerbouwactiviteiten VOF vormen bron van inkomen

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de akkerbouwactiviteiten van de VOFeen bron van inkomen vormen.Er is sprakevan een objectieve voordeelsverwachting, aangezien er een positief resultaat is behaald en de verliezen in het verleden grotendeels veroorzaakt zijn door onvoorzienbare gebeurtenissen en incidenten.

3 juli 2024

Meer

Verhoging VPB-tarief in tweede schijf naar 36,93% levert € 12,5 miljard op (2024)

References

Top Articles
TbXie's Detonate Dead Necromancer Build Guide (PoE Trial of the Ancestors 3.22)
PoE Builds 3.22: Detonate Dead Elementalist Build
Menards Thermal Fuse
Cars & Trucks - By Owner near Kissimmee, FL - craigslist
Myexperience Login Northwell
Lycoming County Docket Sheets
Housing Intranet Unt
What Does Dwb Mean In Instagram
Weekly Math Review Q4 3
World History Kazwire
Blue Beetle Showtimes Near Regal Swamp Fox
David Turner Evangelist Net Worth
Funny Marco Birth Chart
Kris Carolla Obituary
Lesson 8 Skills Practice Solve Two-Step Inequalities Answer Key
Conan Exiles Colored Crystal
Dutch Bros San Angelo Tx
Plan Z - Nazi Shipbuilding Plans
Booknet.com Contract Marriage 2
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
Toothio Login
Strange World Showtimes Near Savoy 16
Roanoke Skipthegames Com
What Is a Yurt Tent?
Where to eat: the 50 best restaurants in Freiburg im Breisgau
Busch Gardens Wait Times
Helpers Needed At Once Bug Fables
Die wichtigsten E-Nummern
What Is Opm1 Treas 310 Deposit
Donald Trump Assassination Gold Coin JD Vance USA Flag President FIGHT CIA FBI • $11.73
Human Unitec International Inc (HMNU) Stock Price History Chart & Technical Analysis Graph - TipRanks.com
Greencastle Railcam
Trebuchet Gizmo Answer Key
Frostbite Blaster
Exploring The Whimsical World Of JellybeansBrains Only
Federal Student Aid
Top-ranked Wisconsin beats Marquette in front of record volleyball crowd at Fiserv Forum. What we learned.
Bitchinbubba Face
Robeson County Mugshots 2022
M Life Insider
Gopher Hockey Forum
Torrid Rn Number Lookup
How to Connect Jabra Earbuds to an iPhone | Decortweaks
877-552-2666
Learn4Good Job Posting
40X100 Barndominium Floor Plans With Shop
El Patron Menu Bardstown Ky
Runescape Death Guard
Metra Union Pacific West Schedule
Philasd Zimbra
Att Corporate Store Location
Island Vibes Cafe Exeter Nh
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5744

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.